top of page

"ROOYGHEM FOREVER

ROOYGHEM MOET 'T ZIEN

'T IS DE BESTE BOND

VAN 'T LAND"

Het ontstaan van KSA Rooyghem

Tijdens de zomer van 1932 besloten een achttal Sint-Kruise studenten om zelf een eigen KSA te beginnen in hun gemeente, met als model die van Dudzele. De dromers van het eerste uur waren Henri Strubbe, Amedée Jacques, Jozef Wouters, Victor Depoorter, René Blieck, Victor Teerlynck, Urbain De Bree en Louis Libbrecht. Zij fietsen hiervoor naar de boerderij van de familie Lootens in De Broek en vroegen aan seminarist Joris om hun proost te worden. Op de startvergadering waren dertig studenten aanwezig. René Blieck probeerde hen te overtuigen om met een aparte KSA te starten. Slechts een tiental ging mee in zee. Ook al bleven zij contact houden met hun vrienden uit 'KSA Dudzele en omliggende', de naam werd tot in de jaren '40'Gij nu hier, Sint-Kruis'. In de praktijk sprak men gewoon over 'de studentenbond van Sint-Kruis'. Joris Lootens werd de eerste proost, René Blieck de eerste bondsleider.

 

Vrij snel nadat in augustus 1932 het KSA-uniform voorgesteld werd, schaften ook zij zo'n lichtblauw hemd met witte das aan. Zij zouden dit enkel dragen op gouwdagen, voor een eremis van een nieuw gewijde priester uit KSA, of voor een plechtige parade. De Sint-Kruise studenten kwamen voor hun studiekringen samen in het patronaatsgebouw langs de Moerkerksesteenweg. Zij waren geabonneerd op de gouwtijdschriften Richten voor de leiders, Hernieuwen voor de hernieuwers, vanaf 16 jaar, en De Klaroen voor de klaroeners, vanaf 12 jaar.

 

KSA Sint-Kruis was volgens de gewestindeling ondergebracht bij het gewest Groot-Brugge dat enkele Brugse verlofbonden coördineerde. Dit viel hier niet in goede aarde. Men had verwacht dat zij hun gewestdagen zouden kunnen blijven houden met de vrienden van het gewest Brugge-Noord, in plaats van met die stedelingen. Na een persoonlijk pleidooi bij gouwproost Dubois in Roeselare bekwam René Blieck in april 1937 een herschikking waardoor KSA Sint-Kruis dan toch bij het gewest Brugge-Noord kwam. Het gewestverslag van toen vermeldt dankbaar dat deze transfer van liefst 44 leden de leefbaarheid van het gewest had vergroot.

 

De instructies van het gouwsecretariaat en de oproepen tijdens de gouwdagen werden trouw nagevolgd. Tijdens de jubelgouwdag van 1938 in Roeselare, naar aanleiding van het tienjarig bestaan van KSA in West-Vlaanderen, werd een nieuwe aanpak voorgesteld. Voortaan zouden de groepen ingedeeld worden in bannen en vendels en werd de methodiek van openluchtleven uitgesproken. KSA West-Vlaanderen werd sindsdien, naar het model van de KSA in Oost-Vlaanderen, schoorvoetend een echte jeugdbeweging en minder een studiebeweging. Vrijwel onmiddellijk sloeg Brugge-Noord de weg van die nieuwe aanpak in. In Sint-Kruis koos men er resoluut voor. Bondsleider Henri Strubbe hield daar immers van. De leden werden door deze verfrissende aanpak enthousiaster. De vendels werden ingedeeld per woonwijk. Sindsdien kon je groepjes KSA'ers zien spelen in de bossen en dreven van Sint-Kruis en Assebroek, maar ook marcheren en atletiek beoefenen. Zij werden er regelmatig op getraind tijdens zogenaamde kampdagen in het KSA-heem Hernieuwenburg, een kasteel in Wielsbeke dat KSA West-Vlaanderen had gehuurd en omgebouwd tot vormingshuis. Kamperen gebeurde toen echter enkel overdag. 's Nachts werd in de slaapzaal geslapen, omdat in een tent slapen niet gepast was.

bottom of page